Saraswati School | Scholenbouw

Licht & Ventilatie

In een dorp in de Terai, het laagland van Nepal, was er behoefte aan een openbare basisschool voor ca. 900 kinderen vanuit zes omliggende dorpen. De huidige school was veel te klein, onvoldoende geventileerd en verlicht.

Binnen vier maanden is de oude school gesloopt en de nieuwe school ontworpen en gebouwd met lokale bouwmaterialen. Waar mogelijk zijn bouwmaterialen van de oude school hergebruikt. In overleg met het lokale schoolbestuur zijn de wensen en behoeften afgestemd voor de nieuwe school.

Uitgangspunten voor de school waren optimaal gebruik van daglicht en voldoende ventilatie. Verticale ramen evenredig verspreid over de gevels zorgen voor voldoende daglicht. Het ‘opgetilde’ dak creëert ruimtelijkheid, extra licht en ventilatie door de spleet over de gehele lengte van het gebouw. Een extra brede veranda biedt ruimte aan rennende kinderen en kan tevens als zitplek gebruikt worden aan het centrale schoolplein door de juiste zithoogte.

Alle details zijn met de hand vervaardigd. De vakwerken, raamroosters, houtverbinders en balkdragers zijn na ontwerp door de lasser gemaakt.  Evenals de kozijnen, luiken en deuren door de timmerman. Dagelijks werkten ca. 40 man en vrouw op de bouwplaats naar een nieuwe school als eindresultaat.

In opdracht van Stichting Tamsarya.